Zwart wit foto van caravans en woonwagens op het doortrekkersterrein

Podcast: Mijn thuis is onderweg

01 okt. 2022

Amal lanceert de podcast "Mijn thuis is onderweg". In 4 afleveringen vertellen rondtrekkende woonwagenbewoners, die gebruik maken van het Gentse doortrekkersterrein, over het reizen dat hen generatielang in het bloed zit. Maar ook over de vandaag moeilijke zoektocht naar (een) plaats(en) om thuis te zijn.

Podcast 'Mijn Thuis is onderweg'

Op Erfgoeddag lanceert Amal de podcast ‘Mijn thuis is onderweg’. Aan het woord zijn rondtrekkende woonwagenbewoners die gebruik maken van het Gentse doortrekkersterrein. Ze vertellen over het reizen dat hen generatielang in het bloed zit, maar ook over de vandaag moeilijke zoektocht naar (een) plaats(en) om thuis te zijn. Hun diverse verhalen over de zoektocht naar (een) plek(ken) om hun wielen te laten rusten, om veilig en omringd door familie de nacht door te brengen, vormen de spil. ‘Mijn thuis is onderweg’ geeft zo uitdrukking aan feit en fictie: waar wonen op wielen met trots hun nomadische cultuur symboliseert, is er ook de vurige hoop onderweg te zijn naar een betere toekomst, één waarin men zich niet langer opgejaagd voelt om te gaan.

Een schatkist aan verhalen

Al eeuwenlang bestaan er in Europa nomadische culturen en zeker sinds de 15de eeuw trekken er in Vlaanderen groepen rond. Het rondtrekkende leven van de Belgische woonwagenbewoners staat vandaag onder druk: steeds weer spreken woonwagenbewoners over hoe ze opgejaagd worden om van plek naar plek te gaan. Tegelijk roepen hun huidige verhalen over opgejaagd zijn de vraag op of en hoe anders dit vroeger was. Woonwagenbewoners kennen een geschiedenis van vervolgingen. De luisteraar kan zich dan ook afvragen of reizen eigen is aan woonwagenbewoners dan wel het gevolg van de vele vervolgingen die ze hebben ondergaan.

De getuigenissen en geschiedenissen van woonwagenbewoners leveren hier geen duidelijk antwoord op, wel een schatkist aan verhalen! Over de prachtige horizonten waar men in de jonge jaren getuige van was, het dorpscafé waar men biljartte met de andere dorpsbewoners, de zomers op reis naar missies en familiebijeenkomsten… Maar ook over nagalm van Auschwitz, een door (groot)ouders in de mond genomen woord vaak omhuld met verder stilzwijgen. Over het afgelopen decennium waarin men privéterreinen, die een groot deel van het jaar dé vaste grond voor hun woonwagens waren, teloor zagen gaan. Of over de politie-aanmaningen om een zogenaamd illegaal ingenomen plaats te verlaten.

In vier afleveringen maken we kennis met woonwagenbewoners tijdens hun passage op Gentse doortrekkersterrein. Ze vertellen ons meer over hun verleden en heden, over hoe reizen en thuis zijn niet zonder elkaar kunnen, kortom, over onderweg zijn naar een thuis als feit en fictie.

Groep kinderen op het doortrekkersterrein lachen in de camera

Beluister de podcast

Beluister alle aflevering via Soundcloud.